2Groningen kiest koers

Discussieer mee over dit onderwerp
  1. The Next City: keuzes voor de toekomst
  2. Groningen: waar iedereen telt
  3. Welke informatie vind je in de Strategische Koers?
  4. Reageren op The Next City: Strategische Koers

1. The Next City: keuzes voor de toekomst

De gemeente Groningen werkt aan een nieuwe omgevingsvisie: The Next City. Hierin worden strategische keuzes gemaakt voor de toekomst van Groningen. Hoe zorgen we ervoor dat we de bestaande, hoge leefkwaliteit verzekeren voor iedereen? Welke ingrepen zijn op termijn nodig om Groningen nog meer concurrerend, aantrekkelijker, leefbaarder en gezonder te maken?

 

In 2016 presenteerden we het Startdocument en we nodigden je uit om te reageren op vijf opgaven. We ontvingen veel input uit bijeenkomsten, acties, lezingen, enquetes, gesprekken, onderzoeken en social media. Belangrijk, want daardoor hebben we nog beter onze richting kunnen bepalen. Die hebben we nu beschreven in The Next City: Strategische Koers.

 

We vertellen je er graag meer over!
Hieronder lees je wat je in dit nieuwe document kunt verwachten. Helemaal onderaan de pagina vind je een link, zodat je ook meteen het pdf-document The Next City: Strategische Koers kunt downloaden.

 

Stad en Ommeland GroningenDe vitaliteit en veerkracht van Groningen moeten we blijven koesteren. Daar hebben we anderen niet voor nodig; we kunnen het hier op eigen kracht.
– The Next City: Strategische Koers

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Groningen: waar iedereen telt

Groningen groeit gestaag. We zijn straks de vijfde stad van Nederland en hebben de schoonste lucht, de meeste studenten en de slimste wetenschappers. Onderwijs, zorg, het MKB en de dienstensector zijn de stuwende krachten van onze economie. De regio Groningen Assen is de onbetwiste economische motor van Noord-Nederland.

 

Maar, Groningen is ook een stad met twee gezichten. Schrijnend zijn de contrasten tussen oud en nieuw, tussen succes en armoede, tussen zorgen en welvaart. Wat betekent dit voor de toekomst? Hoe ziet Groningen eruit in 2030? Wat is The Next City?

 

Ons hoofddoel is Groningen voor iedereen: waar iedereen zich thuis voelt, meetelt en naar vermogen een steentje bijdraagt. The Next City is een slimme en gezonde gemeente, verdraagzaam en zorgzaam, cultureel en bruisend. Internationaal meetellend, met veel passanten en veel blijvers. Een gemeente waar mensen een leven lang kunnen leren. Een historische stad met een regionaal verzorgingsgebied. Een stad met op een steenworp afstand prachtige dorpen en een cultuurhistorisch zeer rijk landschap.

 

1 reacties Laat een reactie achter
eelke wiersma 25 mrt 2018, 13:11 GMT

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren toe. Zij blijven ook langer thuis wonen. Als dat niet meer gaat willen zij graag in een kleinschalige woonvoorziening gaan of blijven wonen. Hoe pakt de gemeente Groningen dat op? Ik zie hier (te) weinig van terug.

Beantwoorden
Sluiten

3. Welke informatie vind je in de Strategische Koers?

De Strategische Koers is de volgende belangrijke tussenstap op weg naar een nieuwe omgevingsvisie. Daarin leggen we allereerst uit waarom we eigenlijk een omgevingsvisie maken en hoe die tot stand komt. Verder kun je meer lezen over het overkoepelende thema: het versterken van de Groningse leefkwaliteit. Dit staat niet op zichzelf, maar draagt bij aan economische vitaliteit, een inclusieve gemeente en een duurzame, toekomstbestendige gemeente.

 

 

 

Een ijsje eten in het centrum van Groningen

 

Een succesvolle en aantrekkelijke regio biedt meer dan alleen werk. Het moet een plek zijn waar je wilt leven, omdat het er prettig is om te wonen, studeren, ontspannen, op te groeien, oud te worden, de natuur in te gaan en cultuur op te snuiven. Een aantrekkelijk leefklimaat is ook cruciaal om talent naar Groningen te halen en vast te houden. Het is een onderscheidende kwaliteit van Stad en omliggende regio.
– The Next City: Strategische Koers

 

 

 

 

De opgaven uit het Startdocument bespreken we natuurlijk ook: de groei van de stad, werkgelegenheid, leefbaarheid, de energietransitie, wijkvoorzieningen en zorg op maat. Klimaatadaptatie en gezondheid hebben we daar nog aan toegevoegd. We geven per opgave aan welke beleidskeuzes we op hoofdlijn maken. Dat doen we telkens aan de hand van drie onderdelen: Groningse kwaliteiten, relevante trends/ontwikkelingen en de strategie.

 

Tot slot kun je meer lezen over het vervolg van het proces en het uitwerken van deze Strategische Koers. Dit najaar gaan we in een tweede, meer gerichte, gespreksronde toetsen of we de juiste strategische keuzes maken. Daarna werken we de inhoud van dit document voor een deel verder uit in de (ontwerp-)omgevingsvisie, die naar verwachting begin 2018 wordt vrijgegeven voor formele inspraak. We streven ernaar de definitieve omgevingsvisie voor de zomer van 2018 gereed te hebben.

 

4. Reageren op The Next City: Strategische Koers

Jouw mening telt! Wat vind jij van de keuzes die we maken voor Groningen? Mail je reactie naar: hoeziejijstad@groningen.nl.

 

Wil je dat jouw bijdrage wordt gepubliceerd op de pagina Uitgelicht? Laat het ons weten, dan geven we jouw column, essay, foto, ontwerp of video een plekje.

 

Download hier de pdf van het document The Next City: Strategische koers

 

X