THE NEXT CITY

0 Comments

Groningen groeit hard. In inwoners, bezoekers en in economische activiteiten, maar ook in omvang. In 2019 komen Ten Boer en Meerstad bij de gemeente Groningen. Groningen wordt dan de 5e stad van Nederland. Misschien is Groningen in de toekomst wel een stad met 250.000 inwoners.

Er komt dus veel op Groningen af. Hoe houden we een groeiende stad mooi, aantrekkelijk en leefbaar? Hoe zorgen we dat iedereen werk heeft? Hoe moeten we omgaan met het feit dat de overheid steeds meer uitgaat van de eigen kracht en zelfredzaamheid van mensen? Hoe worden we minder afhankelijk van gas en kolen?

Het is daarom tijd een nieuwe visie te schrijven voor Groningen. Wat voor stad zijn we nu, en wat voor stad willen we in 2030 zijn? Wat komt er precies op ons af, en welke keuzes moeten we nu maken om klaar te zijn voor de toekomst?

Die visie willen we niet zelf schrijven. We willen met de stad in gesprek. Wat vind jij belangrijk in Groningen? Wat verwacht jij van de toekomst? Waar moeten we ons volgens jou mee bezig houden?

Op deze site hebben we daar alvast een voorschot op genomen. Als gemeente hebben we de volgende vijf vragen voor de stad;

  • Hoe maken we de groei van de stad mogelijk? Waar bouwen we huizen, hebben we genoeg scholen, sportvoorzieningen, supermarkten, speelplekken? En wat betekent dat voor de binnenstad? Wordt het daar niet veel te druk?
  • Hoe zorgen we dat iedereen werk heeft? Moeten we ons zorgen maken over automatisering en robotisering? Zijn we niet te afhankelijk van de grote kennisinstellingen zoals het UCMG en de RuG?
  • We moeten minder afhankelijk worden van kolen en gas, en overstappen op nieuwe vormen van energie, zoals zon- en windenergie. Dat betekent nogal wat. Waar plaatsen we genoeg windmolens om Groningen van energie te voorzien? Hoe zorgen we dat deze nieuwe vormen van energie werkgelegenheid opleveren?
  • Groningen is een leefbare en aantrekkelijke stad, met genoeg groen en ruimte. Ruimte om buiten te spelen, om buiten te sporten, om in het gras te liggen op een mooie zomerdag. Maar hoe houden we de stad mooi en groen, ook met méér inwoners dan nu?
  • Groningen is een stad waarin iedereen mee kan doen. We willen graag dat dat zo blijft. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zorg op maat krijgt? Hoe maken we de buurten en wijken socialer en sterker?

Denk je met ons mee? Op de site kun je meelezen en jouw antwoorden achterlaten. In de vorm van een reactie, maar ook in de vorm van een mail aan info@hoeziejestad.nl, of in de vorm van een foto, een filmpje, een tekening. Alles is welkom. We zijn benieuwd hoe jij stad ziet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *